نكاتي مهم در مورد خريد ماهي
در زمان خريد ماهي به نكات زير توجه كنيد. بدليل گران بودن قيمت ماهي در ايران بهتر است بهترين ماهي را خريد كنيد تا از فوايد بسيار ماهي برخوردار شويد.
يخ زدايي ماهي
براي حفظ كيفيت و ارزش غذايي ماهيهاي منجمد بايد مرحله يخزدايي هم درست انجام شود؛ يعني 24 ساعت قبل از مصرف، ماهي را از فريزر خارج كرد و در يخچال نگه داشت.
يكي ديگر از روشهاي يخزدايي ماهي، قرار دادن آن داخل مايكروفر يا زير آب سرد روان است. با اين روش هم كيفيت و ارزش غذايي ماهي حفظ ميشود.
اگر مرحله انجماد يا يخزدايي ماهي درست انجام نشود، خونابه زيادي از آن خارج ميشود كه باعث كاهش املاح محلول در آب و ارزش تغذيهاي ماهي خواهد شد و در نتيجه طعم آن تغيير پيدا ميكند.
1 – چگونه ماهي سالمي بخريم؟
براي خريد ماهي و تشخيص تازگي آن بايد به نكاتي مانند درخشان بودن ظاهر ماهي و موجهاي رنگارنگ در پولكهاي ماهي توجه كرد كه نشان ميدهد ماهي به تازگي صيد شده است و مشاهده لك روي شكم ماهي بهترين دليل براي فاسد بودن آن است همچنين چشمهاي ماهي بايد درخشنده و برجسته باشد و در صورت چشم غيرشفاف و سفيد ميتوان گفت اين ماده غذايي كهنه است.
در مورد نگهداري ماهي نيز بايد بدانيم كه منجمد كردن دوباره مواد غذايي به ويژه محصولات دريايي از نظر ارزش غذايي و بهداشتي درست نيست و با اين كار احتمال بروز مسموميت غذايي و آلودگي اين مواد بسيار زياد ميشود.
و ديگر اين كه هرگز ماهي پختهشده را نبايد در كنار غذاي خام قرار داد چرا كه موجب آلودگي آن ميشود.
2 – مقايسه خواص ماهي منجمد و تازه
خيلي از افراد به دليل اينكه تصور ميكنند هر گوشتي منجمد شود، مزه و طعمش عوض خواهد شد و ارزش تغذيهاي كمتري دارد، ماهي منجمد نميخرند در صورتي كه اگر مراحل صيد تا انجماد به شكل صحيح انجام شده باشد، اين تصور اشتباه است.
مهمترين نكته اين است كه اصول بهداشت تا مرحله عرضه ماهي به مشتري رعايت شود. معمولاً ماهيهاي شمال و استخرهاي پرورشي، تازه به بازار عرضه ميشوند اما ماهيهاي جنوب طبق قوانين كشور بايد حتماً فريز شده باشند.
البته ماهي شمال هم به شهرهاي اطراف محل صيد غيرمنجمد منتقل ميشود و براي حمل آن به شهرهاي دورتر، بايد منجمد شود زيرا از نظر علمي بهترين روش نگهداري و حفظ ارزش تغذيهاي مواد غذايي مانند گوشت، مرغ و ماهي روش انجماد است.
اگر روش انجماد درست انجام شود، نهتنها ارزش غذايي ماهي كم نميشود بلكه مصرف اين ماهيها به دليل مواد مغذياي كه دارند، در پيشگيري از ابتلا به بيماريهاي قلبي- عروقي مفيد خواهد بود.
اين درست است كه كيفيت ماهياي كه درست منجمد شده و حملونقل مناسبي داشته است، پايين نميآيد اما تغيير چند درجه دما، تازگي و لطافت محصول را از بين ميبرد و باعث تغيير طعم و مزه آن ميشود.
به همين دليل اگر قرار است ماهي منجمد شود بايد در اسرع وقت و هرچه سريعتر پس از صيد اين كار انجام بگيرد در غير اين صورت روند فساد به سرعت شروع خواهد شد، به خصوص اگر امعاء و احشاء داخل شكم ماهي خارج نشده باشد. معمولاً مرحله انجماد در دماي پايينتر از صفر (منهاي 45-35 درجه) انجام ميگيرد.
https://www.talab.org/housekeeping/life-skills/tips-on-buying-fish.html